Kilpakalastajat

Keski-Suomen perhokalastajilla on taitava ja monipuolinen kisaporukka, joka kiertää aktiivisesti vuosittain järjestettäviä SM-karsintoja. Seuran kilpailijoilla on kokemusta sekä miesten että naisten ja nuorten SM-finaaleista, joten jokaiselle lajista kiinnostuneelle löytyy varmasti tarvittaessa sopiva mentori.

Elmeri Saarinen

Elmeri on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Jyväskylässä, mutta asuu nykyään opintojensa takia Kouvolassa. Elmeri edustaa seuran ja kilpaperhokalastajien nuorempaa sukupolvea. Koko elämänsä kalastusta harrastanut Elmeri innostui perhokalastuksesta kummisetänsä esimerkistä. Perhokärpänen puri nopeasti ja muut kalastusmenetelmät jäivät lopulta perhokalastuksen varjoon. Nuoresta iästä huolimatta Elmerille on kertynyt jo reilusti kokemusta perhokalastuksesta. Perhokalastuksesta onkin tullut vuosien varrella erittäin iso osa elämää, ja muutaman viime vuoden aikana kalastuspäiviä on kertynyt yli 100. Elmerin kilpakalastus ura sai alkunsa vuoden 2017 nuorten perhokalastuksen SM-kisoista, jonka jälkeen hän on osallistunut SM-karsintoihin kaudesta 2018 lähtien. Elmeri oli myös osa Suomen vuoden 2018 Nuorten Perhomaajoukkuetta ja pääsi osallistumaan Puolassa järjestettyihin Nuorten Perhokalastuksen MM-kisoihin.

Kalastusta Elmeri harjoittaa pääasiassa Keski-Suomen koskilla. Viime vuosina tutuksi on myös tullut Kuusamon kalavedet, missä hän on toiminut myös kalastusoppaana. Elmeri on päässyt kalastamaan myös Italian ja Montenegron kirkkailla joilla, missä hän mahdollisuuksien mukaan, aikoo tulevaisuudessa vierailla uudestaan. Elmerille mieluisimmat kalastustekniikat ovat ehdottomasti ohuilla perukkeilla tapahtuva pintaperho- ja nymfikalastus. Elmerin vahvuuksiin kuuluu pinturoinnin ja nymfikalastuksen lisäksi kirjolohen lampikalastus, mikä näkyy etenkin kisavalinnoissa.

Elmeri on aktiivinen toimija seurassa ja toimii vuonna 2022 hallituksen varapuheenjohtajana. Elmerin vastuulla on myös seuran sosiaalisen median sekä nettisivujen ylläpito.

Syntynyt: 2000, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen: 2011

Kilpaillut vuodesta: 2017

Kisamenestys: Karsinnoista 2 hopea- ja 1 prossimitalia. Nuorten SM-hopea 2018.

Finaalit: 2018, 2021

Ranking sijoitus: 22. (Kauden 2021 jälkeen)

Lauri Hiekkataipale

Lauri on paljasjalkainen jyväskyläinen. Vuosina 2010–2012 Lauri kävi Varsinais-Suomessa opiskelemassa kalastuksenohjaajaksi, mutta asustaa nykyään Jyväskylässä perheensä kanssa. Perhokalastuksen Lauri on aloittanut jo ala-asteikäisenä, jolloin hän vietti paljon aikaa Saarijärven reitillä sekä Kuusaan- ja Kapeenkoskilla.

Ensikosketuksen kilpaperhokalastukseen Lauri sai aikanaan seuran omistuksessa olleella Kuusikkolammella järjestetyissä SM-karsinta kilpailuissa vuonna 2008.  Aktiivinen Sm-karsinta kilpailujen kiertäminen alkoi kuitenkin vasta vuonna 2016. Nykyään perhe arjen tuomat kiireet vievät paljon aikaa kalastukselta eikä kalastuspäiviä ei enää kerry entiseen tapaan.

Eniten kalastusvuorokausia Laurille kertyy konneveden koskilta, joiden puhtaat vedet ja hienot kalat vetävät puoleensa. Lauri on päässyt myös kalastamaan Balkanin alueen hienoilla joilla, ja käynyt jallittamassa Norjassa Atlantin lohta.

Mieleisemmäksi kalastustekniikaksi Lauri kokeen kaiken kalastuksen, mikä tapahtuu pinnan lähellä, ja kalan otin pystyy havaitsemaan. Lempikarsinta kisoiksi Lauri kokee kisat joissa kalastetaan sekä särki – että lohikaloja. Tämä tuo monipuolisuutta ja haastaa kisaajan oikean tekniikan löytämiseen.

Lauri on edelleen aktiivinen seuran toiminassa ja kuuluukin seuran kehitysryhmään. Laurin vastuulla on myös vuosittaisen Konneveden reissun järjestäminen.

Syntynyt: 1989, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen: Ala-asteella

Kilpaillut vuodesta: 2016

Kisamenestys: Karsinnoista 1 kulta-, 1 hopea- ja 2 pronssimitalia. Joukkue SM pronssi 2013.

Finaalit: 2017

Ranking sijoitus 76. (Kauden 2021 jälkeen)

Leevi Voutilainen

Leeville kalastus on ollut jo vuosia enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Vesien äärellä hän on viihtynyt käytännössä siitä lähtien kun onkivapa on pysynyt kädessä. Viime vuosina perhokalastuksesta on kuitenkin tullut mieluisin kalastusmuoto. Nuoruutensa Leevi on asunut Helsingissä ja muun muassa Vantaanjoen kosket ovat tulleet erittäin tutuiksi, mutta mahdollisuuksien mukaan reissuja on tehty myös eri puolille Suomea ja Pohjoismaita. Jyväskylään muuttamisen jälkeen avautuivat aivan uudet mahdollisuudet, kun laadukkaita taimenkoskia ja kirjolohilampia löytyy runsaasti iltapistoetäisyydeltä.

Kilpaperhokalastuksen Leevi aloitti vuonna 2015 osallistumalla muutamiin SM-karsintoihin sekä nuorten SM-kisoihin. Aivan ensimmäiset kisat olivat lähinnä oppimatkoja, mutta muutamat mukavat onnistumiset loivat kuitenkin uskoa tulevaisuuteen. Kahdet nuorten MM-kisat Sloveniassa ja Puolassa opettivat Leeville, että menestyminen ulkomailla vaatii hurjasti teknistä ja taktista osaamista, sekä mukautumiskykyä varsinkin jos olosuhteet ovat eroavat merkittävästi kotimaisista. Kotimaan kisoissa menestys on ollut nousujohteista ja vuoden 2021 SM-finaalien myötä Leevi lunasti paikan Suomen joukkueeseen Portugalin EM-kisoihin 2023.

Suurimpina vahvuuksinaan Leevi pitää monipuolisuuttaan sekä äärimmäistä kilpailuhenkisyyttään. Eniten hän nauttii kuitenkin taimenen ja harjuksen pintaperho- ja nymfikalastuksesta.

Leevi toimi pari vuotta seuran kehitysryhmässä ja osallistuu aktiivisesti varsinkin kilpakalastustoiminnan kautta.

Syntynyt: 1999, Helsinki

Aloittanut perhokalastuksen: 2010

Kilpaillut vuodesta: 2015

Kisamenestys: Nuorten SM-kulta 2016 ja pronssi 2015. Kolme SM-karsinta voittoa ja yhteensä 8 mitalia. Joukkue SM-hopea

Finaalit: 2018, 2019, 2021

Ranking sijoitus: 10. (Kauden 2021 jälkeen)

Niko-Pekka ”Puukko” Hyytiäinen

Niko on syntynyt ja asunut käytännössä koko ikänsä Jyväskylässä tai sen lähistöllä. Niko on innokas kalastamaan perholla, sekä muilla aktiivivälinein tapahtuvilla kalastusmuodoilla. Niko aloitti perhokalastuksen alkoi vuonna 2005 hänen ollessaan 16-vuotias, jolloin hän osallistui Virtain Kotalankoskilla järjestettylle perhokalastuskurssille. Kipinä perhokalastukseen syttyi nopeasti ja vuosi vuodelta kalastuspäivät ovatkin lisääntyneet ja nykyisin Nikon kesät menevät suurelta osin jokien varsilla. Lempinimen Puukko Niko on saanut aina kahluuvyössä roikkuvasta puukostaan. Tämän hienon lempinimen takana on FFCJKL:n jäsen Jussi-Pekka ”Jugi” Myllymäki.

Kilpakalastuksen Niko aloitti syksyllä 2017 Kynäsjoen karsinnasta. Kilpaperhokalastuksen tuoma jännitys veikin Nikon mennessään ja hän onkin siitä lähtien kisaillut joka vuosi. Vuonna 2019 Niko kalasti itsensä SM-finaaliin, mistä hän sai erittäin arvokasta kokemusta. Nikon vahvuudet ovat selvästi joella, mistä hänen parhaat sijoituksensakin ovat: Hammonjoen toinen sija ja Survosenkosken kolmas sija. Niko on myös ollut aktiivinen osallistuja perhokalastuksen joukkue SM-kilpailuissa, joissa hän on ollut edustamassa seuraa kolmena peräkkäisenä vuotena ( 2018, 2019, 2020).

Niko kalastaa mielellään Keski-Suomen alueen koskia kuten: Konneveden kosket, Äyskoski, Huopanankoski, Muuramenjoki ja Survosenkoski. Jokavuotinen lupien hintojen nousu, on saanut Niko on suuntaamaan kesäisin mielelummin myös hieman kauemmas kalaan. Mieluisia paikkoja ovat olleet Kuhmon ja Kuusamon alueen kosket, sekä Rostojärvi Ruotsin/Norjan lapissa.

Niko on myös erittäin aktiivinen jäsen ja kuuluukin nykyään seuran hallitukseen. 

Syntynyt: 1988, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen: 2005

Kilpaillut vuodesta: 2017

Kisamenestys: Karsinnoista 1 hopea- ja 1 pronssimitali

Finaalit: 2019

Ranking: 52. (Kauden 2021 jälkeen)

Kaisa Terhosalo

Kaisa on Jyväskylässä syntynyt, Keski-Suomalainen perhokalastaja. Kaisan isä on kalastaja, minkä johdosta kalastus on kuulunut hänen elämäänsä lapsuudesta saakka. Kaisa onkin kalastanut monipuolisesti koko ikänsä, mutta perhokalastuksen pariin päätynyt vuonna 2018 ystävänsä houkuttelemana. Siitä lähtien perhovapa on kasvanut Kaisan käteen kiinni ja on ollut erottamaton osa elämää.

Kaisa perhokalastaa kesät talvet ja joka kesä Kaisa päätyy aina pohjoista myöten kalastamaan harjusta ja taimenta.  Kaisan lempi paikkoja kalastukseen on kuitenkin lähellä kotia oleva Muuramejoki, sekä vaajakosken virrat, sekä kaikki Keski-Suomen kosket, joissa hän viettääkin useita päiviä ja tunteja vuosittain. Kaisan lempikalastusmuoto on nymfikalastus ja virtaavat vedet.

Uusien kalastustekniikoiden omaksuminen on helpompaa, kun alla on pitkä kokemus eri kalastusmuodoista. Siksi Kaisa rohkeni osallistua lähes kylmiltään myös perhokalastuksen naisten SM-kisoihin samana vuonna kun hän aloitti perhokalastuksen. Tuloksena oli hienosti neljäs sija. Kaisan mielestä kilpaperhokalastus on mielenkiintoinen osa perhokalastusta ja siinä näkee oman kehityksensä nopeasti. 

Kaisa toimii myös Keski-Suomen perhokalastajien hallituksen puheenjohtajana kaudella 2022!

Syntynyt: 1980, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen: 2018

Kilpaillut vuodesta: 2018

Kisamenestys: Naisten sm 4. sija 2018

Finaalit: –

Ranking sijoitus: 108. (Kauden 2021 jälkeen)

Ville Strandman

Ville on harrastanut kalastusta koko ikänsä. Kapeenkoski, Kuusikkolampi ja Muuramenjoki ovat varsinkin tulleet tutuiksi perhokalastuspaikkoina. Ville tunnistaa parantamisen varaa varsinkin pinturoinnissa ja pienen kalan kalastuksessa. Villen mielestä kalastus on kiehtova harrastus, koska uusia haasteita riittää. Ville tykkää kalastaa myös muilla vapakalastusmuodoilla ja syödäkin mahdollisen saaliin vastuullisen kalastamisen periaatteita noudattaen.
Pohjoisen vedet ja Keski-Suomen kosket kuuluvat hänen suosikkikohteisiin. Norjan ja KSPK:n Konneveden reissut kuuluvatkin kesän kohokohtiin.

Syntynyt: 1994, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen: 2006

Kilpaillut vuodesta: 2008

Kisamenestys: Kelluntarengas SM-hopea 2020, Joukkue SM-kulta 2013 ja pronssi 2014, Nuorten SM-hopea 2010 ja 2011

Finaalit: 2011, 2019, 2021

Ranking sijoitus: 28. (Kauden 2021 jälkeen)

Teemu Kosonen

Syntynyt: 2000, Keuruu

Aloittanut Perhokalastuksen:

Kilpaillut Vuodesta:

Kisamenestys: Nuorten SM-pronssi 2017

Finaalit: –

Ranking sijoitus: 81. (Kauden 2021 jälkeen)

Samuli Aho

Syntynyt:

Aloittanut perhokalastuksen:

Kilpaillut vuodesta: 2021

Kisamenestys: –

Finaalit: –

Ranking sijoitus: 118. (Kauden 2021 jälkeen)

Roni Leppänen

Syntynyt: 2002, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen:

Kilpaillut vuodesta: 2018

Kisamenestys: Nuorten SM-kulta 2018

Finaalit: –

Ranking sijoitus: 124. (Kauden 2021 jälkeen)

Onni Pirkkalainen

Syntynyt: 2000, Jyväskylä

Aloittanut perhokalastuksen:

Kilpaillut vuodesta:

Kisamenestys: Nuorten SM-kulta 2017 ja pronssi 2018

Finaalit: –

Ranking sijoitus: 88. (Kauden 2021 jälkeen)